Aspebodadagen 2018

Så många soliga glada och nöjda besökare har sällan skådats i byn. Det blev en hellyckad satsning, med de flesta föreningarna samlade under samma tak av initiativtagaren Antje Bernhardt, präst i Aspeboda församling.

För er som inte var där kommer här en sammanfattning vad som hände under den här dagen. Den började med gudstjänst i kyrkan och Måndagskören som sjöng.

Efter detta ringde kyrkklockorna oss samman till Klockstapelns trapp där Marc Meijer, AIF: s ordförande, utropade Årets Aspebodabo, 93-årige Bertil Wikman, Under glada tillrop var vi både gammal och ung helt eniga om, att han var en värdig vinnare för 2018. Bertil, som bott i Aspeboda hela sitt liv, var både stolt och rörd till tårar tillsammans med barn, barnbarn och barnbarnsbarn och alla vi andra som hyllade honom. En smidesljusstake formad till ett asplöv med namnskylt var priset.

Ni barn skulle bara veta vad Marc, Anna och Christoff slet för att få fart på AIF och ASK:s överraskning i lekparken. Tung som bly kom den på plats, men ve och fasa! Propparna rök i Bagarstugan och utan el ingen luft i hoppborgen som var inlånad. Vi var många som svettades när luften uteblev. Men snart var lyckan fullständig, propparna fixade, luften fylldes på och massor av glada barn hoppade och lekte tillsammans eftermiddagen lång medan föräldrar minglade runt. Många köpte plantor av olika sorter, som odlats på Lugnet i Stråtjärn.

I församlingshemmet visade Katja Frank hjärt – och lungräddning. Jätteintressant och viktig lärdom. Maken Christoff bjöd in till sin biodling i egna trädgården. Eskil Embretsen hade hästskokastning på skolgården. KUL! Församlingsrådet ordnade med tipspromenad runt i omgivningen, ARK:s barnridning var också populär och inte minst korvgrillen. På samma plan framför församlingshemmet hade Karin och Elisabeth dukat upp ett festbord med exempel på aktiviteter som ordnas på Aspebodagåredn under olika årstider. Julgransplundring, bruncher, pubaftnar, disco, teater och mycket annat trevligt.

I församlingshemmet bjöd AFFC på världens godaste rotfruktssoppa, hembakade ostmackor och många sorters kaffebröd. Stora salen var fylld av hungriga människor som sökte en stunds skugga, köpte lotter och handgjort till förmån för Hälsans hus i Sarkandi, Gambia.

Hembygdsföreningen presenterade sig och visade museet iförda sina vackra Aspebodadräkter.

Under hela eftermiddagen var kyrkan öppen för spontan dop. Två barns familjer tog tillfället i akt och lät döpa sina barn under enkla förhållanden.

Vid bagarstugan fanns också Utställningen med Aspebodabilder från slutet av 1900-talet uppsatt. Samtidigt visade AIF vad som är på gång med pågående pengar som vi fått beviljade från kommunens KDU-medel. 335.000 kronor att göra roliga och praktiska saker för. Och att det är viktigt att många ansluter sig till AIF för 100 kronor/året och komma med förslag vad vi skall ansöka om inför 2019.

En mötesplats för byns ungdomar? Ny skoter till ASK? Fågeltorn och ett utvecklat naturområde vid Stråtjärn. Eller uppe i Ljusdal eller nere vid Liljan? Hinderbana vid skolan? Solcellsbelysning på mörka vägar? Bad i byn etc. etc.

Aspebodadagen både började och avslutades i kyrkan. Aspeboda hembygds och kyrkokör under ledning av Erik Svensson bjöd på en sång- och musikstund, som vi sent skall glömma. Så vackert, samstämt och mäktigt som det bara kan bli med en den blandade repertoaren av solister, musiker, en välsjungande kör och en duktig körledare. Stort tack också till Antje för väl valda ord och en värdig avslutning.

Skrivet av Cathis Dicander, Aspeboda Intresseförening (AIF)
21 maj 2018.